Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Hommage bij Sweelinck: een eervol lustrum

11 december 2023 @ 20:15 - 22:15

€13,00 – €17,50

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck speelt dit najaar het mysterieuze programma “Hommage” ter ere van het 145-jarig bestaan van het orkest. Het Sweelinckorkest is opgericht in 1878 en is daarmee het oudste symfonieorkest van Amsterdam. Sweelinck bestaat uit zo’n zeventig enthousiaste studenten van universiteiten en hogescholen uit zowel Amsterdam als uit andere steden die samen vol plezier op hoog niveau musiceren.

In het programma “Hommage” is het brengen van een eerbetoon de rode draad door de stukken. Het programma wordt geopend met de majestueuze “Akademische Festouvertüre” van Johannes Brahms. Brahms schreef dit werk als dank aan de universiteit van Breslau, waar hij een eredoctoraat in de filosofie ontving. Het stuk bevat tevens verwijzingen naar studentenliederen als eerbetoon aan Brahms’ eigen studentenjaren. Na deze feestelijke opening zal het orkest “Ricercare” van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen ten gehore brengen. Dit stuk is een eerbetoon aan zowel ons eigen land als aan Sweelinck zelf, aangezien Andriessen het orkest ooit persoonlijk dirigeerde. Daarnaast herdenkt Andriessen het tweehonderdste sterfjaar van Bach met het terugkerende Bachmotief, een melodie die de naam van deze componist spelt. Dit Harry Potter-achtige stuk wordt gevolgd door de uitvoering van “The Wood Nymph” van Jean Sibelius, een werk geïnspireerd op het gelijknamige gedicht van Viktor Rydberg. In het stuk neemt Sibelius de luisteraar op mysterieuze wijze mee in de tragische reis van Björn, die wordt betoverd door dwergen en verleid door een houtnimf. Sibelius bewonderde Viktor Rydberg ten zeerste en heeft met “The Wood Nymph” een prachtig eerbetoon aan deze dichter gemaakt. Ter afsluiting van dit eervolle programma speelt Sweelinck de “Enigmavariaties” van Edward Elgar, waarvan elke variatie een persoonlijk eerbetoon is aan een dierbare van Elgar. Zo bevat de zesde variatie, opgedragen aan Elgars leerlinge Ysobel, een snaarwisselingsoefening voor altviolisten en is het gestotter van Elgars vriendin Dora Penny herhaaldelijk te horen in de tiende variatie. De ware Enigma, de melodie waar alle variaties op gebaseerd zijn, blijft echter een raadsel. Ontrafel het mysterie achter de ware Enigma terwijl u zich laat meevoeren door dit romantische en mysterieuze programma.

Facebooktwitterlinkedinmail

Gegevens

Datum:
11 december 2023
Tijd:
20:15 - 22:15
Kosten:
€13,00 – €17,50
Evenement Categorie:
Site:
https://www.sweelinckorkest.nl/

Organisator

UvA-orkest J.Pzn Sweelinck
E-mail
secretaris@sweelinckorkest.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Kerkgebouw De Duif
Prinsengracht 756
Amsterdam, 1017 LH
+ Google Maps
Telefoon
020 520 0090
Bekijk de site van Locatie